Emociometar inspektora Kroka

Emociometar inspektora Kroka

Psihologinja Susanna Isern napisala je posebnu detektivsku priču. Njezin glavni lik, inspektor Krok rješava misteriozne slučajeve u šumi. Tragovi koje on slijedi nisu uvijek sasvim jasni i zato naporno radi kako bi riješio svoje slučajeve, a nama zorno opisuje svaki svoj korak. Stoga naćulite uši i otvorite oči jer inspektor Krok nam otkriva ništa manje nego – kako prepoznati i razumjeti emocije.

Na tom putu upoznaje nas s Emijima koji predstavljaju 10 emocija. Emiji su tu kako bi djetetu apstraktan pojam emocije učinili konkretnijim, lako zamislivim i ovladivim. Kao pomoć u ovladavanju emocijama Krok nudi i svoj izum – emociometar – koji mjeri vrstu i jakost emocija. WOW! Koristeći emociometar dijete i roditelj zajedničkim će snagama, uz Krokovu pomoć, kompleksan i apstraktan svijet emocija učiniti konkretnim i lako razumljivim.

Knjiga je tematski podijeljena na dva djela: slučajevi i recepti. U prvom nas djelu Krok upoznaje s emocijama i uči nas kako ih prepoznati, a u drugom nam djelu daje smjernice za njihovo uspješno ovladavanje. Krok stoga nije samo inspektor, on je i jako dobar učitelj.

Osnovni trag kojeg Krok slijedi su ponašanje i fiziološke reakcije. Čitajući knjigu učimo znakove kojima nam naše tijelo šalje poruku o emocijama. Sve što trebamo je slijediti te znakove! Zvuči lako? Nama možda i da, ali moramo imati na umu da djeci to može biti zaista teško. Zato su roditelji tu da im pomognu! Prolazeći zajedno Krokove slučajeve roditelji će pomoći djetetu da uspješno prepozna vlastite emocije. S vremenom će dijete moći samo povezati, primjerice, znojenje prije usmenog ispitivanja sa strahom i usvojiti strategije nošenja s tom emocijom. Drugim riječima, pomoći ćemo djetetu da razvije sposobnost upravljanja vlastitim emocijama, mislima i postupcima tj. emocionalnu samoregulaciju.

Ali to nije sve. Ako odmah pročitate knjigu, otkrit ćete još jednu tajnu … Svaka emocija ima svoju funkciju! Emocije nas motiviraju na određena ponašanja kako bismo zadovoljili svoje potrebe. Primjerice, tuga nas motivira na traženje utjehe čime zadovoljavamo svoju potrebu za bliskosti. Svatko je od nas ponekad tužan, a ponekad veseo. Nekada smo ljuti, a nekada nas je i stvarno strah. Iako neke od tih emocija ne volimo osjećati, sve su nam one jako važne jer zadovoljavaju neke naše potrebe. Pojava emocije je prirodna reakcija koja slijedi određeno tumačenje neke situacije. Primjerice, osjećamo strah kada neku situaciju procijenimo opasnom. Možda nekom drugome pas koji se približava ne izgleda kao opasnost, ali za nas je to najgora noćna mora! Važno je da roditelji to imaju na umu jer se djeca u mnogim situacijama ponašaju značajno drugačije od odraslih. Mnoge su im situacije nove i nepoznate pa iako se roditelju može učiniti da „nema razloga za strah“ važno je da prepozna djetetov strah i ponudi mu utjehu. Kako će roditelj to napraviti? Baš onako kako to radi inspektor Krok. Pozorno promatrajući ponašanja i reakcije svog djeteta.

Ubrzo ćete shvatiti da nije samo Krok inspektor. I Vi ste! Stoga nakon što prođete Krokove slučajeve, možete napisati vlastite. Iskoristite neke nedavne situacije u kojima ste se vi i vaše dijete našli kako biste mu pojasnili što se u toj situaciji dogodilo i zašto ste se vi ili on osjećali na određeni način. Tako ćete mu također pokazati da ste i vi ponekad uplašeni ili tužni i da je to sasvim u redu. U igru možete uključiti cijelu obitelj i zaigrati pravu detektivsku igru u kojoj će svi dobiti priliku postati inspektorom i riješiti misteriozan slučaj. Sretno!

Martina Štrk, studentica psihologije

Leave a Reply