Krispin – praščić koji je imao sve

Krispin – praščić koji je imao sve

Ted Dewan priča jednu posebnu, mnogima poznatu priču. Možda niste upoznali praščića Krispina, ali sigurno znate nekog „Krispina“ u svojoj okolini ili ćete možda u njemu prepoznati sebe. Tko je Krispin? Krispin je praščić koji je imao sve! Baš sve što je mogao zamisliti. On nije ni morao puno zamišljati jer je njegova stvarnost bila bogatija od bilo kakve zamisli. Krispin je bio okružen najnovijim i najnaprednijim igračkama. Vrlo bi brzo otkrio što one sve mogu, ali je i vrlo brzo otkrio da ne mogu više od toga. Svaka od tih igračaka bila je super na početku, ali s vremenom bi dosadila. Krispin je s vremenom otkrio da expres ponija može samo jahati, sa super robotom samo upravljati… Sve su te igračke bile „samo“ nešto. Nešto novo i nepoznato. Kad su s vremenom postale stare i poznate Krispin više nije znao što bi s njima. A prije nego bi uopće stigao razmisliti već bi došao drugi blagdan i neka nova super igračka.

Ali onda jednog Božića, dočekalo ga je nešto što zaista nije mogao ni zamisliti! S uzbuđenjem je ugledao veeeliku kutiju i radosno je otvorio, a onda … Sasvim nezamislivo! U kutiji se nije nalazilo ništa! Kutija je bila sasvim prazna. Jadan je Krispin bio neutješan. Pa što će raditi sada kada nema novu super igračku? Kako će sada provoditi vrijeme? S kim će se sada igrati?

Ali uskoro će Krispin otkriti  da je dobio najvrjedniji poklon. Dobio je ono što mu je najviše trebalo – prostor za maštu i druženje! Jer prazna kutija nasred dvorišta ubrzo je postala i svemirska postaja i trgovina i gusarski brod! Ona je postala sve što možeš zamisliti. Krispin je napokon otkrio da „mašta može svašta“. Može više od njegovih igračaka. U samo jednom trenu obični štap postaje mač, kutija postaje brod, a prijatelji opaki gusari. Više nije bilo mjesta za dosadu jer sa kutijom i prijateljima nijedan dan nije izgledao isto. Svaki je dan kutija bila nešto drugo, nešto novo iz njihove mašte. Napokon su mogli oživjeti svoje ideje. Kakav je to dragocjen poklon!

Vrijeme darivanja se bliži, a kada kažemo darovi obično prvo pomislimo na materijalno, baš kao i Krispin. Svaki roditelj uoči blagdana postaje djed božićnjak, superjunak, supermama i supertata koji kreću u bitku zvanu “savršen poklon”. Ovaj je mjesec savršeni poklon jedno, već sljedeći blagdan bit će nešto drugo, a za rođendan nešto treće. I naravno da je tako. Tempo života je brz, tehnologija se ubrzano razvija, aktualnosti dolaze i prolaze. Pravi je izazov osluškivati taj ubrzani svijet i spremno odgovoriti na sve njegove novosti. Zajednički osluškujemo svijet i usklađujemo se s njegovim gotovim idejama pa možda zaboravimo da nema samo svijet svoje ideje. Ima ih i naše dijete. Imamo ih i mi. Jesmo li ih zaboravili? Mislimo li da su neostvarive? U svijetu koji se ovako brzo razvija i mnogo nudi, naše su ideje ostvarivije nego ikad! Samo jednim klikom saznamo informaciju, drugim nađemo potrebne materijale. I onda nešto u nama klikne! Možda je baš to savršen poklon.

Nestrukturirani materijal koji može postati bilo kakva struktura iz svijeta mašte našeg djeteta jer dijete maštom oblikuje stvarnost onako kako je ono vidi. Upravo je to i jedna od karakteristika djetetova razvoja, zadovoljavanje potrebe za otkrivanjem svijeta njegovim slobodnim i aktivnim istraživanjem. Jesmo li prestali istraživati? Prihvaćamo li samo gotova rješenja? Vrijeme je da svijetu ponudimo i neka svoja! Tko zna što se to sve krije u tim glavicama. Kakav to svijet čuči unutra? Vrijeme je da ga upoznamo. Zato ove blagdane možemo provesti oživljavajući te skrivene ideje. Otkrit ćemo da kuhača ne služi samo za kuhanje. Oh ne, ne. Ona već danas može postati lice nekog novog superjunaka. Dijete neće dobiti samo novu igračku, dobit će i priliku da ostvari svoje ideje i poruku da smo mi ovdje da mu u tome pomognemo. Dobit će zajednički provedeno vrijeme i poticaj da nastavlja izražavati svoje ideje, kako sada u igri, tako i kasnije u školi. Svijet u kojem danas živimo i dugujemo onima koji su bili dovoljno hrabri da iznesu svoje „lude“ ideje. Hvala mamama i tatama koji su u njih vjerovali i poslali tako važnu poruku: Usudi se! Usudite se i vi i ove blagdane provedite u mašti i igri. Neka nezamislivo postane zamislivo!

Do čitanja.

Martina Štrk, studentica psihologije

Leave a Reply