Knjižicom do aktivnog roditeljstva

Knjižicom do aktivnog roditeljstva

Dvadeset osam stranica zanimljivoga i korisnoga štiva „skupilo“ se u novom izdanju našega Centra Pričaj mi u knjižici o aktivnom roditeljstvu „Igra je važna – zaigrajte se“ koji ovih vrućih dana donosi osvježavajuće ideje za igru djece i roditelja. Poseban je naglasak u knjižici stavljen na metode i tehnika kojima je cilj potaknuti igru između djece i roditelja te su ponuđene nove kreativne ideje koje će probuditi maštu i dati poticaj za razgovor, interakciju i zajedničko provođenje vremena.

Posebna vrijednost knjižice „Igra je važna – zaigrajte se“ njezin je dodatak uobličen u mapu s više prijedloga za igru. Tako se za jačanje gornjeg dijela mozga prilaže Kocka osjećaja, u prilogu su i šumske kartice koje su poticaj za pričanje nedovršenih problemskih situacija, a tu je i šumski mozaik kako bi se potaknuo razgovor o različitosti i usklađivanju u obitelji. Poglavlje „Na koliko posto ti je baterija?“ naglasak stavlja na iscrpnu roditeljsku ulogu te pokušava razotkriti često ponavljanu izjavu koja se može čuti kod zaposlenih majki i očeva „nemam vremena“. Drugi dio posvećen je emocijama, a predstavlja se tehnika empatičkoga reflektiranja kao moguće rješenje za emocionalne izljeve djece, dok treći dio donosi tri aktivnosti koje potiči zajedničku igru, druženje i komunikaciju. Riječ je o igri „Vjeverica u šumskoj pustolovini“; „Ježić pokazuje svoje osjećaje“ i „Šumski mozaik“.

Knjižica o aktivnom roditeljstvu nastala je u sklopu programa razvoja roditeljskih kompetencija „Ku-kuc! Priča je unutra“ kojega je tijekom osam mjeseci u Zagrebu, Zaprešiću i Suhopolju provodio naš Centar uz podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Leave a Reply