Zašto je petak u Centru Pričaj mi poseban?

Zašto je petak u Centru Pričaj mi poseban?

Petkom smo zadovoljni kad vidimo što smo sve napravili tijekom tjedna. Petkom se pripremamo za vikend. Petkom se veselimo odmoru. Petkom posebno polako pijemo čaj s kolačićima – i uživamo u mirisima. Petkom priču tražimo u kutiji. Petkom su vrata naše udruge širom otvorena. Petkom pozivamo i tebe da nam dođeš – i pronađeš svoju priču, „Ku-kuc“ priču.

Mnogi od vas prate priču o kutiji „Ku-kuc! Priča je unutra“ već neko vrijeme. Divan je to projekt koji nam je toliko prirastao srcu da želimo da ga što više ljudi upozna. „Ku-kuc“ kutija je posebna kutija u kojoj smo spremili priču. Nalazi se tu cijela Knjižica s pričama za velike i male – mnogi tekstovi koji bude zanimanje, otvaraju novu perspektivu, daju prijedloge, zanimljive i maštovite ideje za igru – autentičnu, kreativnu, beskonačnu igru djece i onih koji o njima brinu. U kutiji su i lutke. I prostirka za igru. I stablo, hrastovo stablo koje je središte događanja cijele priče iz kutije. To je stablo punjeno pirovim ljuskicama – meko i šuštavo pod rukom. Tu su i drveni stalci koji služe kao postolje za lutkice, ali i kao drška štambilja koje u kućnoj radinosti možete izraditi zajedno s vašom djecom. Sve to objedinjuje priču – samo vašu priču, drugačiju od onih drugih, već ispričanih.

Vjerujemo u igru kao jedini medij putem kojeg komuniciramo s našom djecom, gradimo odnos s njom. Vjerujemo da je igra važna i moćna. No danas je sve više zanemarena … Upravo zato nudimo „Ku-kuc! Priča je unutra“ – kutiju u kojoj možete pronaći sve potrebno za veselu igru temeljenu na maštovitoj priči. I vjerujemo da ta kutija zaslužuje biti u svakome domu.

A na što smo posebno ponosni? I lutke, i vrećice u kojoj su lutke, i prostirka i stablo izrađeni su od mekanog filca i pamuka. Svaki od tih elemenata ručno je šivan, posvećena je pažnja svakom prolasku končića kroz materijal. Puno je tu ljubavi uloženo – vidi se na njima. A tko ju je uložio? Naši suradnici iz šest udruga koje djeluju na različitim područjima Hrvatske. Udruge su to koje rade sa socijalno ugroženim skupinama: udruga Kamensko s radnicama propale tvornice, Udruga „Ozana“ s osobama s invaliditetom, Udruga „Srce Rijeka“ s osobama s intelektualnim teškoćama, Udruga IKS s različitim skupinama s područja Petrinje, Centar za inkluziju i socijalne usluge s osobama s invaliditetom, socijalna zdruga “Pružimo ruke” s nezaposlenim ženama. I znate što? Zahvaljujući šivanju lutkica, Udruga IKS je zaposlila ženu stariju od 55 godina. Centar za inkluziju uključio je svoje korisnike kojima šivanje koristi u rehabilitaciji. Druge udruge uključile su u izradu svoje članove i na taj način osigurale sredstva za svoje aktivnosti. Pa sad reci da se u ovoj kutiji ne krije jedna prava, velika, dobra priča.

Eh, da. Ponosni smo na ovu priču i volimo je. Možeš se u nju i ti uključiti. Možda je baš kutija „Ku-kuc! Priča je unutra“ divan dar koji će nekog tvog malenog dočekati ispod bora ovog Božića. Na taj način i ti se uključuješ u ovu priču naše udruge i priču šest drugih udruga – koje iz dana u dan rade nešto dobro. U priču o važnosti one slobodne, autentične igre naše djece koja je možda negdje usput zaboravljena … Cijena kutije je 290,00 kn. To je kutija za igru cijele obitelji. U njoj je utkana ljubav mnogih ruku koje su je pažljivo stvarale.

Petkom kupujem vrijedne stvari. Možda je petak odličan dan da kupiš vrijedan božićni dar koji traje i koji stvara priču … Centar Pričaj mi svakog je petka otvoren od 12 do 20 sati za sve one koji žele doći kupiti svoj primjerak “Ku-kuc” kutije i na taj način se uključiti u ovu stvarno dobru priču. Jagićeva 11 nam je adresa. Čekamo te!

Leave a Reply