O projektu

Projekt »Kad ti život da limun, napiši priču o limunu« osmišljen je kao edukacija za odgojitelje i stručne suradnike dječjih vrtića, ali i sve druge koji rade s djecom i u svom radu žele iskoristiti potencijal priča. Kroz niz zanimljivih i praktičnih sadržaja sudionici stječu znanja i vještine potrebne za pisanje i korištenje problemskih priča koje im pomažu u suočavanju s različitim izazovima u radu s djecom. Sudionici se upoznaju s jednom od tehnika pisanja problemskih priča i pišu vlastitu priču na temelju nekog njima izazovnog ponašanja djeteta – točnije, limuna. Limun može biti bilo što: griženje druge djece, ne pospremanje igračaka, sramežljivost, otimanje stvari, odbijanje pranja zuba …

Edukacija traje 3 i pol sata, a sastoji se od teorijskog i radioničkog dijela koji na dinamičan način pridonose stručnom usavršavanju stručnjaka koji rade s djecom. Edukaciju vode psihologinje s višegodišnjim iskustvom u radu s djecom korištenjem problemskih priča. Edukacija se organizira u prostorijama vrtića ili neke druge ustanove koja je naručuje, a termin se određuje prema dogovoru s ravnateljem. Rezultat edukacije su napisane priče sudionika koji oni kasnije koriste u svojem radu s djecom.

rsz_1img_0407-798x1024U našem radu koristimo i literaturu Susan Perrow, australske spisateljice, poznate po pisanju “iscjeljujućih priča” za djecu. Pohađali smo i njen seminar koji je održala u svibnju 2016. u Zagrebu pod nazivom “Priče koje razdanjuju noć – ljekovita moć priče”. Tom prilikom upoznali smo je našim radom koji je ona podržala te nas ohrabrila u nastavku rada.

“Edukacija ‘Kad ti život da limun, napiši priču o limunu’ za hrvatske dječje vrtiće potiče upotrebu ozdravljujućih priča kao kreativnog alata u učenju i savjetovanju djece. Presretna sam što moje knjige o iscjeljujućim pričama pomažu da se ova strategija maštanja i imaginacije širi vašom prekrasnom zemljom.”