Kako je priča počela

Centar za psihološku podršku i razvoj »Pričaj mi«, skraćeno Centar Pričaj mi ugledao je svjetlo dana u svibnju 2015. godine, no već i prije toga počela se pisati njegova priča …

Početkom 2012. godine na predavanju »Palijativna skrb u radu s djecom«, dječja klinička psihologinja Marta Benko pričala je studentima psihologije o svojem radu s djecom oboljelom od malignih bolesti. Mnoge je to predavanje dirnulo, a jednu studenticu psihologije i potaknulo na razmišljanje o tome postoji li kakav oblik volontiranja u kojeg bi se i ona mogla uključiti i tako surađivati u radu u bolnici.

Javila se Marti koja joj je širom otvorila svoja vrata i pozvala je na razgovor: »Ovdje ne postoji nikakav oblik volontiranja, no to ne znači da ga ne možemo pokrenuti«, rekla je. Te su riječi bile poticajne i dale priliku jednoj sasvim novoj i posebnoj ideji da započne. Već je u ožujku 2012. prvi put uprizorena mala predstava na Odjelu za onkologiju i hematologiju Klinike za dječje bolesti Zagreb. Izvele su je tri tadašnje studentice psihologije dobivši gromoglasan pljesak i široki osmijeh djece koja su bila njihova prva publika. Bila je to priča o Elmeru – sloniću šarenih boja. I dandanas je se živo sjećaju.

rsz_elmer

Projekt je brzo zaživio. Nazvan je »Ispričat ću ti priču«. Roditelji hospitalizirane djece bili su oduševljeni idejom i redovitim tjednim izvedbama predstava, djeca su se smijala, a medicinske sestre uključivale su se u dobru atmosferu koju su priče donosile na odjel. Mali tim se proširio. Već u jesen 2014. projekt je okupljao 6 volonterki. Uskoro se glas o svemu proširio mnogo dalje od »Klaićeve«. Knjižnice i dječji vrtići htjeli su znati više o pričama i njihovom učinku. I tako, uz poticaj mnogih, osnovana je udruga Centar Pričaj mi. Zamislili smo je kao mjesto u kojem iz dana u dan kreiramo nove sadržaje i projekte kojima je cilj unaprijediti kvalitetu života djece, mladih, roditelja, obitelji, stručnih suradnika i svih koji s nama žele podijeliti svoje priče.

Gdje smo sada? I dalje pišemo, sanjamo, tragamo, gradimo … Sretni smo i zadovoljni jer se možemo pohvaliti s više osmišljenih programa i projekata, 3 nagrade, mnogim predanim i aktivnim volonterima i bezbroj napisanih i ispričanih priča. I dalje skačemo u nove vode i pišemo nova poglavlja. Čitajte i sami o tome na ovim stranicama.