Bajke naopačke: Tko je dobar, a tko ne, Crvenkapice?

Bajke naopačke: Tko je dobar, a tko ne, Crvenkapice?

Tko je dobar, a tko ne, Crvenkapice? Tim su se pitanjem u srijedu, 21. veljače 2018. zabavljali maleni posjetitelji predstave koju smo organizirali povodom 11. Tjedna psihologije u Hrvatskoj – manifestacije koja se već tradicionalno održava svake veljače, a cilj joj je popularizacija psihologije u široj javnosti. Različite organizacije i institucije uključuju se u ovu manifestaciju kako bi se što većem broju ljudi približila psihologija kao znanost i struka. Bajkama naopačke i mi smo dali svoj doprinos u području rada s djecom i to kroz izvedbu Crvenkapice na malo drugačiji način – u čemu su u našem Centru Pričaj mi uživali i maleni i veliki.

“Kad netko spomene riječ vuk, djeci teku suze kao da su jela luk”, žalio se vuk iz priče o Crvenkapici. Zaista, nije lako tim vukovima danas, svi redom su na lošem glasu. I dok su sve oči bile uperene u uvijek istog krivca vuka, u priču se ušuljao i jedan neočekivani lik – šumski zec, dugih ušiju i razdragana osmjeha, svi bi pomislili da je to običan mali zeko. Tako je i naša Crvenkapica zaključila i ubrzo mu ispričala sve o sebi. Rekla mu je i da ide baki i da se baka ničega ne boji, a da joj ključ od kuće ispod teglice stoji. Kakav je bio kraj, zamislite ga sami… Naopačke, baš sve je bilo naglavačke.

Maleni sudionici u ovoj su predstavi imali priliku pogledati stvari iz drukčije perspektive. Kreativno smo sagledavali situaciju, gledali drukčiji završetak od uobičajenog i čudili se neočekivanim likovima koji su se nekako potkrali u priču. Razmišljali smo o tome mora li zao lik uvijek ostati zao ili se stvari ponekad mijenjaju. Iako je bilo teško povjerovati da vuk nije krivac za sve, lovac je ipak na kraju otkrio svoju sumnju u umiljatog zeku.

Nakon predstave su maleni sudionici i sami smišljali svoje neočekivane priče pa su se tako našom pozornicom prošetale ljubičastokapice, žutokapice i zelenkapice. Tako je to u radu s djecom – često se dogodi da svima mašta uzme maha pa se priče preokrenu sasvim naopačke.

Ostavi odgovor