Veliki tjedan za naš Centar: Slavimo rođendan i pokrećemo kampanju

Veliki tjedan za naš Centar: Slavimo rođendan i pokrećemo kampanju

U posljednjem travanjskom tjednu mi u Centru za psihološku podršku i razvoj Pričaj mi imamo više razloga za veselje i zadovoljstvo: obilježavamo pet godina volonterskog projekta izvođenja lutkarskih predstava za hospitaliziranu djecu u zagrebačkim bolnicama 27. travnja, a tri dana ranije pokrećemo kampanju grupnog financiranja za proizvodnju didaktičkog pomagala »Ku-kuc! Priča je unutra«.

Već 200 uprizorenih priča

Još kao studentice psihologije pokrenule smo 2012. godine projekt koji je krenuo s Odjela za onkologiju i hematologiju Klinike za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj ulici, a danas se proširio na dječje odjele triju zagrebačkih bolnica i ima 19 volontera. Iza sebe imamo oko 200 odigranih priča koje u godinu dana razvesele dvije tisuće hospitalizirane djece te još radosnije roditelje koji reagiraju na svaki izmamljeni osmijeh na bolešću iscrpljenim licima vlastitih sinova i kćeri.

»Tijekom višegodišnjeg izvođenja predstava u bolnicama pokazalo se da aktivnosti pričanja i uprizorenja priča olakšavaju boravak djeteta u bolnici te jačaju njegov odnos s roditeljima. Na temelju iskustva rada na dječjim odjelima javila se ideja projekta koji bi sustavno osmišljavao i nudio sadržaje za djecu i odrasle u cilju povećanja kvalitete njihova života. Tako je nastao projekt ‘Ku-kuc! Priča je unutra’ i njegova prva serija kutija sa šumskom pričom«, rekla je Katarina Lončarić iz Centra »Pričaj mi«. Nama trima psihologinjama, Ani Mužak, Katarini Lončarić i Antoniji Ćosić, u osmišljavanju kutije pomagao je i tim stručnjaka.

Nagrađeni za socijalno poduzetništvo

Potaknuti bogatim iskustvom i znanjem iz područja dječje razvojne psihologije u Centru smo osmislili kutiju »Ku-kuc! Priča je unutra« u kojoj se nalazi priča i različiti materijali koji potiču igru, zajedničko provođenje vremena, komunikaciju, kreativnost, učenje… Za tu smo ideju bili nagrađeni kao najbolji projekt socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj u 2016. godini, a uvršteni smo i u godišnji pregled dobrih primjera inovacija projekta Jadranske regije PACINNO.

Kampanja grupnog financiranja »Ku-Kuc! Priča je unutra« na platformi Indiegogo traje do 14. svibnja te ima humanitarnu dimenziju, jer je 10% iznosa svake uplate usmjereno na razvoj i širenje volonterskog projekta izvođenja priča na dječjim bolničkim odjelima diljem Zagreba, a i šire.

Ostavi odgovor