Fašnik s lisicom i rodom

Fašnik s lisicom i rodom

Na sam fašnički utorak, 13. veljače 2018. bili smo gosti u Dječjoj knjižnici Medveščak. Prema već dobro uhodanoj suradnji, gospođa Lidija Mesić iz dječje knjižnice koja utorkom vodi Pričaonicu pozvala nas je da joj se tog najveselijeg utorka pridružimo u pripremi programa za djecu.

U Medveščak smo tako poslali lisicu i rodu – dva lika iz istoimene Ezopove basne. Našle su se te dvije prijateljice među mnogobrojnom publikom princeza, gusara, zmajeva i još pokojeg maskiranog lika – i ispričale im svoju priču. Nadmudrivanjima nije bilo kraja, no djeca su pozorno pratila svaki korak lisice i rode. Svakoj su od njih pomogla napraviti ručak – smiješati baš ono najbolje za gosta kojeg očekuje. I tako je roda došla kod lisice, kljucala svojim kljunom po njezinom plitkom tanjuru u kojem je bila poslužena slasna i masna kaša, no niša nije mogla okusiti. Dođe red i na lisicu – uredi ona svoje šape i pokuca rodi na vrata gladna trbuha. Roda iznese sjemenke u uskoj čaši kojoj lisica nije mogla približiti svoju njušku. Što sada? Kakav je kraj? Predstava je završila u pomirljivom tonu, a djeca su predložila onu staru, poznatu: Mir, mir, mir, nitko nije kriv, ava, ava, ava, nitko nije krava. Tako je, nitko nije krava. Dugo na fašniku nismo vidjeli tu masku.

Nakon predstave slijedili su fašnički ples i vlakić – lisica i roda pokazivale su svoje pokrete, a mnogobrojne princeze u tom su ritmu vrtjele su svoje haljinice. Pjesma se orila dječjom knjižnicom, nakon čega su se sve maske počastile krafnama. Sva sreća da je teta Lidija pripremila krafne, jer od onog što su kuhale lisica i roda nitko se ne bi mogao najesti.

Ostavi odgovor