Zašto su se poznate mame i tate zaigrali s »Ku-kuc« kutijom?

Zašto su se poznate mame i tate zaigrali s »Ku-kuc« kutijom?

Pjevač Jacques Houdek prije odlaska u Kijev na natjecanje za najbolju pjesmu postao je i prijatelj djece te ambasador edukativne kutije s idejama, materijalima i prijedlozima za igru »Ku-kuc! Priča je unutra«. Priliku poigrati se s lutkama i upoznati sadržaj cijele kutije imao je s kćeri Sofijom i sinom Davidom, a nije mu dugo trebalo da preporuči kreativni proizvod tri mlade hrvatske psihologinje iz Centra za psihološku podršku i razvoj »Pričaj mi«.

»Veselim se kad djeca imaju priliku za igru i druženje s vlastitim roditeljima. To je ono što će pamtiti zauvijek i što će nositi u život. Psihologinje su osmislile didaktičko pomagalo koje pomaže u kreiranju priča i provođenju kvalitetnoga vremena. Smanjimo ekrane u dječjem životu, pojačajmo igru! To im treba. Mi smo se doma već zaigrali«, kazao je Jacques Houdek koji je nabavio svoj primjerak kutije »Ku-kuc« putem kampanje grupnog financiranja na platformi Indiegogo igg.me/at/Ku-Kuc, a traje do 14. svibnja.

Igra uloga pomoću lutaka

Riječ je o kutiji koja u središtu ima problemsku priču za djecu na temelju koje se grade ostale aktivnosti: igra uloga pomoću lutaka, izrada obiteljskog stabla u formi drvenog okvira, izrada štambilja s motivima po vlastitoj želji te priprema šumske zimnice za ptice.

»’Ku-kuc! Priča je unutra’ donosi novi način igre u svaki dom. Na taj se način potiče pravilan razvoj djeteta te razvoj kognitivnih socio-emocionalnih vještina. Sve se događa kroz igru, jer tako djeca uče i shvaćaju svijet oko sebe«, o edukativnoj kutiji kaže jedna od tri voditeljice Centra »Pričaj mi« Antonia Ćosić uz napomenu da se »Ku-kuc« kutije mogu nabaviti za svoj dom ili donirati dječjim bolničkim odjelima ili domovima.

Pričajte priče uz »Ku-kuc«

Mlada majka i ambasadorica kutije »Ku-kuc« glumica Jelena Veljača također ističe važnost pripovijedanja priča u djetinjstvu. »Priče su ljekovite, u njima možemo biti bilo tko i u njima možemo postići bilo što. Zato ja podržavam ‘Ku-kuc’ jer psiholozi potiču mame, tate, bake, tete, djedove, učitelje, odgajatelje, sve one koji voli djecu i koji im žele pomoći da pričaju priče. Pričajte priče djeci, pričajte ih uz ‘Ku-kuc’«, kazala je Jelena Veljača.

Miroslav Škoro uprizorio priču // U druženju s osnovnoškolskom djecom pjevač Miroslav Škoro uprizorio je Šumsku priču iz »Ku-kuc« kutije u zagrebačkoj knjižnici Savica te je uz vesele prvašiće oživio glavne likove – vjevericu Zvonku i ježa Iglicu. »Najbolja stvar ‘Ku-kuc’ kutije je što nas sve poveže kroz igru na jednostavan način. Djeca su se danas zaista zabavila uz Šumsku priču i likove iz ove zabavne kutije, a i ja sam uživao. Mnogo smo naučili kroz igru o tome kako prevladati svađu«, kazao je pjevač Škoro.

Vrijednost novog didaktičkog pomagala već je prepoznao niz osoba iz javnog života, pa su tako među ambasadorima kutije »Ku-kuc« još i pjevačica Jelena Radan, glumci Filip Juričić i Ana Begić Tahiri, književnici Miro Gavran i Julijana Matanović te brojni drugi.

Ostavi odgovor