Rođendanskim slavljem proslavili smo peti rođendan

Rođendanskim slavljem proslavili smo peti rođendan

Velikom rođendanskom proslavom naš je Centar za psihološku podršku i razvoj »Pričaj mi« obilježio pet godina volonterskog projekta izvođenja lutkarskih predstava za hospitaliziranu djecu u četvrtak, 27. travnja u dvorani Müller kina Europa. Ovo veliko slavlje održano je uz pokroviteljstvo Gradske skupštine Grada Zagreba.

Govorilo se na rođendanu o rezultatima petogodišnjeg projekta koji je krenuo s Odjela za onkologiju i hematologiju Klinike za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj ulici te se proširio na dječje odjele triju zagrebačkih bolnica s 19 volontera. Na rođendanskoj proslavi sudjelovali su i ambasadori novog projekta: pjevačica Jelena Radan, radijska novinarka Sonja Šarunić te više profesora s Odsjeka za psihologiju FFZG-a.

Mali čin ostavlja veliki trag

Na slavljeničkom okupljanju predstavljen je i projekt Centra »Pričaj mi« – didaktičko pomagalo koje stvara priče kutija »Ku-kuc! Priča je unutra!« te mogućnost da se uživo pogleda i poigra s prototipom novoga kreativnog proizvoda koji je prvih dana kampanje grupnog financiranja putem Indiegogo platforme (http://igg.me/at/Ku-Kuc) izazvao veliko zanimanje roditelja, ali i donatora koji žele tu inovativnu kutiju donirati dječjim bolničkim odjelima.

Cijeli je program vodio Frano Ridjan i donio toliko osmijeha na lica naših gostiju koliko ih mi donesemo djeci u bolnici, dok je Sonja Šarunić ambasadorica kampanje “Ku-kuc! Priča je unutra”, pročitala pjesmu Barbare Vukas – djevojčica koja nas je često znala dočekati s nekim kreativnim idejama i zamislima, a jednom nas je dočekala s prekrasnom pjesmom i hrabro ju je podijelila s nama i ostatkom svijeta.

»Naši volonteri imaju privilegiju raditi s djecom na bolničkim odjelima koja naš dolazak vide kao radost toga dana i vrhunac tjedna. Rušimo zidove bolnice i vodimo mališane u svijet mašte u kojem im priče pomažu da izgrade sebe te na trenutak postanu neustrašivi princ, vesela vila, najotmijeniji div u gradu ili mačak u čizmama. Terapeutski učinak priča vidljiv je kada se suze osuše i pojavi osmijeh. Psihološkim pristupom pomažemo im pronaći strategije za suočavanje s bolesti, a u proteklih smo pet godina i sami od brojnih mališana mnogo naučili, pa i to da mali čin dobrote volontera ostavlja vječni trag u dječjem srcu«, rekla je Antonia Ćosić, voditeljica projekta uprizorenja priča u zagrebačkim bolnicama.

Uvode ih u svijet priča

Centar »Pričaj mi« iza sebe ima više od 150 odigranih priča koje u godinu dana razvesele dvije tisuće hospitalizirane djece. U sklopu projekta 19 volontera educirano je za rad s djecom, a svakom dolasku u bolnicu prethode sati pripreme priče, izrade lutaka i šivanja kostima te osmišljavanje aktivnosti za djecu.

Volonteri provedu dva sata u tjednu s djecom u bolnicama te ih pokušavaju »maknuti« iz bolničke svakodnevice u svijet priča pružajući im priliku da i oni budu dio priče, ponekad čak i da je sami kreiraju. Kontinuiranim provođenjem tih aktivnosti Centar »Pričaj mi« pomaže roditeljima i djeci iz cijele Hrvatske koja dolaze na liječenje u Zagrebu.

Potaknuti bogatim iskustvom i znanjem iz područja dječje razvojne psihologije, voditeljice Centra Katarina Lončarić, Ana Mužak i Antonia Ćosić osmislile su kutiju »Ku-kuc! Priča je unutra« u kojoj se nalazi problemska priča i različiti materijali koji potiču igru, zajedničko provođenje vremena, komunikaciju, kreativnost, učenje…

Ostavi odgovor