O programu

Program psihosocijalne podrške hospitaliziranoj djeci »Ispričat ću ti priču« usmjeren je na povećanje kvalitete života hospitalizirane djece kroz pripremu i izvedbu različitih predstava na dječjim odjelima bolnica u Zagrebu. Program se danas provodi na Zavodu za dječju onkologiju i hematologiju »Dr. Mladen Ćepulić«, Klinici za dječje bolesti Zagreb i Odjelu za dječju oftalmologiju Klinike za očne bolesti KBC Zagreb. U program su uključeni volonteri koji kontinuirano svakog tjedna odlaze na dječje odjele kako bi s djecom proveli kvalitetno osmišljeno vrijeme kroz uprizorivanje širokog spektra različitih priča u lutkarskim i glumačkim izvedbama. Volonteri su uglavnom studenti pomagačkih struka s fakulteta humanističkih, društvenih i biomedicinskih usmjerenja u Zagrebu koji osim samih aktivnosti volontiranja sudjeluju u različitim radionicama iz područja korištenja izvedbenih umjetnosti u psihosocijalnom radu.

Ova čarolija ponavlja se svakog utorka i srijede. Dok volonteri uskaču u kožu likova različitih priča, djeca se smiju, izvode razne smicalice kako bi baš njihov lik bio glavni junak priče i bore se za prava nestašnih vukova i dinosaura. Koji put znaju navijati da dobri djed izvuče repu, brinuti se o tome kako će mali miš pobjeći od velikog lava ili nagovarati kraljevnu da održi obećanje koje je dala žapcu. Kada u sobu ulaze medvjed, kornjača Tika, Najotmjeniji div u gradu ili Nezadovoljna bubamara, sve na trenutak stane, gasi se televizor, djeca se vrlo lako odriču tableta i mobitela, a u sobi počinje prava mala pustolovina.

No volonteri katkad svjedoče o teškim trenutcima ispunjenima injekcijama, pregledima, terapijama, s licima ispunjenima bolom ili tugom. Djeca katkad imaju težak dan, dan kad je hrabrom lavu teško biti tako jako hrabar. U tim trenucima ostaju zajedno – volonteri, djeca i njihova priča. Zajedno, da bi taj dan bio bar malo bolji.

Ovakvim radom volonteri svakog tjedna pridonose povećanju kvalitete života hospitalizirane djece na stručan i djeci prilagođen način: lutkarsko kazalište, paravan i lutke, glazbeni instrumenti i kvalitetne popratne aktivnosti unapređuju proces liječenja djece, pomažući im da iz teške bolničke svakodnevice zarone u svijet šaljivih priča i bajki, uvijek plemenitih i s vrijednom porukom.