05 – Roditeljstvo iza kamere
objavljeno: 1 kol, 2023

Dijete, roditelj, neki lijepi trenutak i – kamera.

Koliko često i iz kojih motiva fotografiramo i slikamo djecu u različitim situacijama? Skupljamo li tako vlastite uspomene ili fotkamo za dijeljenje s drugima i objave na društvenim mrežama?

Koliko smo uopće svjesni trenutaka koji nam se događaju, posebno onih lijepih, dok istovremeno pokušavamo namjestiti i okinuti najbolju fotku?

A što u nekim situacijama možda učimo našu djecu kad ih snimamo ili fotografiramo dok nešto rade, koje im poruke šaljemo i u koje ih uloge pozivamo?

Jurana i Katarina (ovaj put umjesto Ane) dijele svoje poglede i promišljanja o ovoj temi, ali i vlastita iskustva snimanja i slanja tih snimki po “autopilotu”, odnosno bez promišljene i svjesne odluke.

U podcastu spominjemo i istraživanje koje je spomenuto u TED Talku fotografkinje Erin Sullivan – kojeg također totalno preporučamo za slušanje.

Ovaj je podcast snimljen u sklopu projekta “Pozitivan start – online psihološka podrška sadašnjim i budućim roditeljima” koji je financiran od strane Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u sklopu financiranja projekata udruga usmjerenih podršci roditeljstvu za 2022. godinu.