Ispričali smo priču: Donacijski program na kraju našeg prvog i najvećeg projekta
objavljeno: 1 ruj, 2023

Od samih početaka Centra Pričaj mi njegova je okosnica “Ispričat ću ti priču” – projekt psihosocijalne podrške hospitaliziranoj djeci. I svaka naša priča, naše predstavljanje, uvod o nama započinje s nešto poput “Jednom 2012. godine počele smo kao studentice psihologije pripremati predstave za djecu hospitaliziranu na onkologiji u Klaićevoj…”.

Ovo je isječak iz jednog od mnogobrojnih dokumenata koje smo slali potencijalnim donatorima, novim volonterima, stručnim suradnicima.

Izlaganja na Zdravstvenom veleučilištu, Učiteljskom fakultetu, predavanjima u sklopu Sekcije za kliničku psihologiju, manifestacijama Tjedan psihologije, 21. i 26. Godišnjoj konferenciji Hrvatskih psihologa, koferenciji PerspektivA, Godišnja nagrada FFZG Franjo Marković koja je dodijeljena volonterkama projekta, suradnje sa Studentskom pedijatrijskom sekcijom Medicinskog fakulteta, Hrvatskim katoličkim liječničkim društvom i mnogim drugim udrugama, redovite suradnje s mnogim knjižnicama u Zagrebu – samo su neki od dosega projekta tijekom svih godina.

U razdoblju od ožujka 2012. kad su Ana, Matea i Katarina prvi put stupile u bolničku sobu s predstavom o slonu Elmeru pa sve do početka korone 2020. ovaj je projekt redovito tekao: iz tjedna u tjedan volonteri su posjećivali sve bolničke odjele Klinike za dječje bolesti Zagreb, Kliniku za pedijatriju KBC „Sestre milosrdnice“ i Kliniku za oftalmologiju KBC Zagreb. Ondje su provodili vrijeme s djecom pričajući im priče, uvijek uz pratnju lutaka, paravana, ponekog kostima ili rekvizita. Bilo je to vrijeme bez TV-a, vrijeme u kojemu bi djeca imala priliku slušati neku dobru priču, sudjelovati u njoj, isprobati lutke, odglumiti i sama pokoju scenu, zezati se i pričati s volonterima koji su slušali njihove teme i interese. Ovo su brojke:

  • 4 bolnice u Zagrebu
  • 52 volontera
  • 3376 volonterskih sati
  • 3950 hospitalizirane djece

Ispričali smo, tako, jednu ogromnu priču. Iz nje je nastao i Centar Pričaj mi, ali i sve naše današnje aktivnosti i projekti. Educirane u području psihoterapije i posvećene radu s djecom i roditeljima, naša priča ide dalje i šalje nas u aktivnosti u kojima gradimo neke nove, vjerujemo, dobre i važne stvari.

Svo naše iskustvo i materijalne stvari (lutke i kostime) koje smo koristili u projektu “Ispričat ću ti priču” spremne smo poslati dalje svima onima kojima će dobro doći i koji će s time pričati neke nove priče – na dobrobit zajednice u kojoj djeluju.

Pridružite se našoj zadnjoj aktivnosti unutar ovog projekta – uključite se u našu donacijsku kampanju i predložite mjesto na kojem će naše lutke i kostimi naći novi dom. Institucije i organizacije, dramske skupine, udruge, volonterske inicijative i projekti – svi ste dobrodošli javiti nam se za donaciju materijala. Više pročitajte i prijavite se OVDJE.

Moglo bi te zanimati