PODCAST: Emocionalna stanja tijekom trudnoće i nakon poroda
objavljeno: 4 sij, 2022

Naš drugi podcast u sklopu projekta “Pozitivan start – psihosocijalna podrška sadašnjim i budućim roditeljima” održali smo 6.12.2021. Sugovornica nam je bila psihologinja Sandra Nakić Radoš, specijalistica kliničke psihologije koja se dugi niz godina bavi rjeđe spominjanim temama reproduktivnog mentalnog zdravlja. Tema o kojoj smo razgovarali sa Sandrom je Emocionalna stanja tijekom trudnoće i nakon poroda

Sandra je inače izvanredna profesorica na Hrvatskom katoličkom sveučilištu gdje predaje kolegij Reproduktivno mentalno zdravlje na studiju psihologije te je također su-osnivačica je i voditeljica udruge Centar za reproduktivno mentalno zdravlje koje se bavi psihološkim savjetovanjem trudnica i rodilja. Može se reći da Sandra ima puno znanja na području reproduktivnog mentalnog zdravlja, kako teorijskog tako i praktičnog. Tijekom razgovora Sandra nam je ponudila odgovore na pitanja poput:

❓Kakva emocionalna stanja prate žene u trudnoći i nakon poroda?

Što kada dođe do težih emocionalnih stanja poput anksioznosti i depresivnosti?

❓Kada je potrebno potražiti stručnu pomoć? Koji rizici se mogu javiti ako se pomoć ne potraži na vrijeme?

❓Što je postporođajna depresija? Javlja li se ona samo nakon poroda ili može imati svoje početke još za vrijeme trudnoće?

❓Kako okolina može pružiti podršku trudnicama i rodiljama i kakva im je uopće podrška potrebna?

❓Što je baby blues odnosno poslijeporođajna tuga?

❓Kakvu ulogu imaju očevi kao podrška svojoj partnerici i mogu li i oni biti u riziku za razvoj emocionalnih teškoća uslijed novog životnog izazova roditeljstva?

❓Kako društvene mreže mogu utjecati na trudnice i rodilje u smislu očekivanja?

❓Kako biti samosuosjećajna i tako pomoći očuvanju svojeg mentalnog zdravlja?

Poslušajte naš podcast koji će vam zasigurno barem malo pomoći ukoliko ste trudnica/rodilja, ili pak  partner ili bliska osoba trudnice/rodilje. 🙂

Naša suradnica Marina Čengić s psihologinjom Sandrom Nakić Radoš

Moglo bi te zanimati