Kad ti život da limun, napiši priču o limunu

Priča koristi simboličan jezik čudovišta, heroja, princeza, a njezina poruka moćnija je za dijete od pukih argumenata (Waters, 2004). Moć priče kao lijeka shvaćana je i primjenjivana tijekom cijele ljudske povijesti. U našem radu bavimo se i problemskim pričama. Problemske ili terapijske priče mogu se opisati kao priče koje pomažu vratiti izgubljenu ravnotežu ili osjećaj cjelovitosti. Kad se djeci pričaju takve priče, na vidjelo izlazi potencijal priče da obnovi ravnotežu u određenom ponašanju ili situaciji. Priče sadrže situacije koje dijete prolazi, ali u simboličkom obliku i na taj se način obraćaju unutarnjim potencijalima djeteta – potiču ga na traženje snage u sebi, vjerovanje u uspjeh i težnju ostvarenju cilja. Pričanje priča jedna je od strategija kojom se djeci pomaže da se suoče s problemima s kojima se susreću u svojim životima, proživljavajući različita rješenja kroz junake priča.

Edukacija “Kad ti život da limun, napiši priču o limunu” osmišljena je kako bi sudionici kroz niz zanimljivih i praktičnih sadržaja stekli znanja i vještine potrebne za pisanje i korištenje problemskih priča koje im pomažu u suočavanju s različitim izazovima u radu s djecom. Sudionici se upoznaju s jednom od tehnika pisanja problemskih priča i pišu vlastitu priču na temelju nekog njima izazovnog ponašanja djeteta – točnije, limuna. Limun može biti bilo što: griženje druge djece, nepospremanje igračaka, sramežljivost, otimanje stvari, odbijanje pranja zuba …

Kome je edukacija namijenjena?

Odgajateljima, učiteljima, stručnim suradnicima i svima ostalima koji rade s djecom, a u svom radu žele iskoristiti potencijal priča.

Kako edukacija izgleda?

Edukacija traje 4 sata, a sastoji se od teorijskog i praktičnog dijela. U teorijskom dijelu bavimo se benefitima priča i njihovom potencijalu u radu s djecom, dok u praktičnom pišemo problemske priče za vaše konkretne primjere iz prakse.

Tko su voditeljice edukacije?

Ana Mužak, magistra psihologije, psihologinja u dječjem vrtiću i stalna stručna suradnica Centra Pričaj mi. Dodatno se educira iz transakcijske analize u radu s djecom i obiteljima. Problemske priče je pričala i stvarala u bolnicama, vrtićima, knjižnicama…

Jurana Pavlović, magistra psihologije i stručna suradnica za razvoj programa u Centru Pričaj mi. Dodatno se educirala iz područja terapije igrom i savjetodavnih vještina. U Centru Pričaj mi radi s roditeljima i stručnjacima koji rade s djeocm.

Koji su termini održavanja edukacije?

Za informacije o budućim terminima radionica, prijavite se na naš newsletter (na dnu stranice) ili pratite obavijesti na našim stranicama. Edukaciju je moguće održati i u Vašoj ustanovi. Slobodno nam se javite.

Hoćemo li dobiti neke materijale?

Svaki sudionik dobiva skriptu sa sadržajem edukacije i potvrdu o sudjelovanju.

Javite nam se za dogovor o broju sudionika i cijeni.