Prva pomoć kad dijete cendra
31. kolovoza 2023.
Autorica:
Jurana Pavlović

Cendranje, cviljenje, cmizdrenje… vjerujem da svi koji ste roditelji znate na koju frekvenciju djetetovog glasa mislimo.

Cendranje nije isto što i plakanje. U svojoj podlozi nema emociju tuge, nego emociju bespomoćnosti i snažne želje za nečim.

Tri razloga zašto djeca najčešće cendraju

Može to biti želja za konkretno tim što traže i bespomoćnost jer ne mogu to dobiti. Gotovo je stereotipna scena iz dućana u kojoj dijete cendra i moljaka roditelja da mu nešto kupi.

No, bespomoćnost može doći i iz toga jer nas ne mogu uvjeriti da neke njihove dublje potrebe nisu zadovoljene. Tu dolazimo do drugog razloga cendranja: dječja potreba za povezanošću. Osjećaj neviđenosti sa svojim željama. Ovdje se ključno usredotočiti na tu potrebu u pozadini, a manje na samo cendranje, povezati se s djetetom: tu sam za tebe, usredotočen sam na tebe, pružiti fizički kontakt. To će se možda dogoditi kad dijete kupimo iz vrtića, pod stresom smo pa nismo u punini usredotočeni na njega…

Treći razlog je potreba za emocionalnim otpuštanjem. Ako je dijete toliko preplavljeno emocijama, osjeća se kao da mu je previše, to mora na neki način izaći iz njega. Često to izgleda kao bezbrojni zahtjevi, predomišljanja, ja bih ovo, ipak ne, ništa ne valja… Što mi radimo u takvoj situaciji? Možda plešemo kako dijete igra, pokušavamo mu udovoljiti, shvatiti što želi i omogućiti mu da da se osjeća dobro. No, to može proizvesti kontraefekt. Ta cendrajuća predomišljanja zapravo nam govore: Daj mi granicu, budi čvrsta, meni je sad sve previše, moraju ovi osjećaji izaći iz mene.

Možemo reći nešto poput: Ništa ne valja, ha? Razumijem, nekad jednostavno ima takvih dana. Moguće je da će se dijete tad rasplakati i na taj način pustiti svoje emocije van.

Vjerujem da se i svatko od nas može sjetiti neke situacije kad nam se ni ne dogodi nešto konkretno, samo kao da se dugo nakuplja, isplačemo se i baš imamo osjećaj da nam je to trebalo i možemo krenuti dalje.

Prva pomoć kad dijete cendra

Kao prvu pomoć kad dijete cendra predlažem ti ovu ideju koja meni pomaže s mojom djecom: Da bar… Ne bih rekla da je to strategija (ima li uopće strategija u roditeljstvu?), možda više igra? U svakom slučaju, pali!

Evo o čemu se radi.

Kad dijete cendra, empatiziram s njim i pokažem razumijevanje za njegovu želju. Da bar možeš to imati… A nakon toga tu uvedem zaigranost i humor te želju dovedem do smiješnih apsurda.

Evo kako to izgleda:

Moja djeca žele Čokolino za večeru, a ja sam se odlučila za nešto drugo i Čokolino nije opcija. Počinje cendranje. Večer je i ja sam već nervozna… Moj automatski pilot bi možda rekao: Dosta! Nezahvalni ste, druga djeca ni nemaju što za jesti. Za večeru je omlet, ako ne želite, odite gladni na spavanje!

Uh. Umjesto toga duboko udahnem, probam se staviti u njihovu kožu, i kažem: Joj, znam, baš ste htjeli Čokolino. Da bar možemo imati Čokolino za večeru.

Ma znate što, da bar možemo cijeli dan samo jesti Čokolino! Ujutro Čokolino za doručak, pa voće od Čokolina za užinu… Djeca se uključuju: Juha od Čokolina! Ispeći Čokolino u pećnici! Svi se smijemo i nabacujemo ideje. Situacija se polako smiruje i jedemo večeru u miru.

Zašto Da bar… funkcionira?

Pokazujemo djetetu da nam je stalo do te želje. Ne prekidamo povezanost s njim kroz prigovaranje jer cendra, nego je kroz to produbljujemo. Također, dokazano je da kad zamislimo da nam je želja ostvarena, to nas zapravo zadovolji na trenutak. Kroz smijeh imamo trenutke povezivanja. Kroz smišljanje svih ovih nemogućih scenarija djetetu se aktivira gornji dio mozga i lakše će se regulirati.

Zagrebi dublje

Na ovaj način možeš pomoći sebi i djetetu u trenutku cendranja, no ako se to često ponavlja, u trenucima mira pokušaj na ovo utjecati dugoročno.

Budi detektiv – zagrebi ispod površine i tog osjećaja naživciranosti koji imaš kad cendranje krene. Razmisli u kojim situacijama se cendranje javlja (npr. kad je dijete umorno? Kad radim od doma i ne posvećujem mu se u potpunosti?). Koja potreba bi mogla biti u pozadini? Čekiraj koliko si povezana s djetetom u zadnje vrijeme, u tom danu. Koliko imate neometanih trenutaka gdje osjeća tvoju prisutnost i ljubav i da je vrijedan baš takav kakav je. Radi na povezivanju, puni mu taj emocionalni račun. Uđi u dubinu umjesto da se fokusiraš samo na cendranje i etiketiranje djeteta kao takvog.

Ovaj je članak napisan u sklopu projekta “Pozitivan start – online psihološka podrška sadašnjim i budućim roditeljima” koji je financiran od strane Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u sklopu financiranja projekata udruga usmjerenih podršci roditeljstvu za 2022. godinu.

Literatura:
0

Moglo bi te zanimati