Samopoštovanje ili samopouzdanje
6. travnja 2021.
Samopoštovanje kod djece.
Autorica:
Lucia Eterović, Jelena Matošević, Daniela Tomanjik i Helena Vučković, studentice diplomskog studija psihologije

Dok gledate svoje dijete kako odrasta i svladava različite razvojne zadatke, primjećujete li kakvo je njegovo samopoštovanje, a kakvo samopouzdanje? Zamjećujete li razliku između ta dva pojma i jeste li znali da ona uopće postoji?

Mnogi roditelji nisu u potpunosti upoznati s temom samopoštovanja i samopouzdanja kod djece. Iz tog smo razloga upravo njoj odlučili posvetiti ovaj i sljedeći članak. U ovom ćemo članku razjasniti razliku između samopoštovanja i samopouzdanja te prikazati pozitivan učinak koji izgrađeno samopoštovanje ima na psiho-socijalni razvoj djece.

Samopoštovanje i samopouzdanje – u čemu je razlika?

Pod samopoštovanjem podrazumijevamo vrednovanje sebe na pozitivan ili negativan način. Ono se odnosi na to koliko poštujemo sebe i koliko se sviđamo sebi.

Iako može doći do promjena u samopoštovanju, osnovna je pretpostavka da je ono stabilno. Drugim riječima, neka se djeca i odrasle osobe u većini slučajeva vrednuju pozitivno, dok se drugi većinom vrednuju negativno. Osobe koje imaju visoko samopoštovanje zadovoljne su sobom i vjeruju da vrijede samim time što postoje, no to ne znači da nisu svjesne svojih nedostataka. Uz to, djeca i odrasle osobe čije je samopoštovanje izgrađeno otpornija su na stres, uspjeh vide kao posljedicu uloženog truda te općenito pokazuju veće zadovoljstvo životom. Jesper Juul samopoštovanje zamišlja kao unutarnji stup osobe, njegovo središte i ishodište.

S druge strane, samopouzdanje vidi više kao stečenu i vanjsku osobinu koja raste paralelno s postignućima. Ovisna je o povratnim informacijama pa je zato manje stabilna od samopoštovanja. Samopouzdanje predstavlja procjenu vlastitih sposobnosti i mogućnosti za uspjeh. Kao što smo već spomenuli, samopoštovanje i samopouzdanje dva su različita pojma i nisu međusobno zamjenjiva, ali su povezana – ako dijete ima izgrađeno samopoštovanje, samopouzdanje je rijetko problem. U slučaju da dijete ima izgrađeni unutarnji stup, lako se nadograđuje i jača njegovo samopouzdanje. Obrnuto se, međutim, ne događa.

Je li djetetova uspješnost u različitim aktivnostima (sport, škola, glazba i sl.) najbitnija da se ono osjeća zadovoljno sobom?

Preuzeto s Unsplash 

Djetetova uspješnost u različitim aktivnostima bitna je da se ono osjeća kompetentno i zadovoljno samim sobom. Međutim, valja naglasiti da dijete ne doživljava sebe boljim samo zato što je za nešto sposobno. Umjesto toga, dijete sebe vidi u pozitivnom svjetlu ako mu je samopoštovanje visoko. Što to zapravo znači?

Dijete s visokim samopoštovanjem sebe će moći doživjeti u pozitivnom svjetlu ne samo kad briljira i odlično svladava neki (razvojni) zadatak, već i onda kada se suočava s neuspjehom.

Tad će razviti realnu spoznaju da nije dobro u nečemu i da je to posve u redu. Razumjet će da zasigurno postoje druge aktivnosti koje mu idu od ruke i u kojima je uspješno. S druge strane, dijete s niskim samopoštovanjem zbog jednog neuspjeha može misliti da je promašeno i glupo te da nikad ni u čemu neće moći ostvariti uspjeh. Iz ovog je primjera jasno da se isti ishod – neuspjeh – može doživjeti na potpuno različit način, ovisno o tome koliko poštujemo sami sebe i koliko se sviđamo sami sebi, odnosno ovisno o tome kakvo je naše samopoštovanje.

 

Zato je važno da roditelji pomažu djeci izgraditi čvrsto i stabilno samopoštovanje. Ako ne znate kako krenuti, pomoći će vam Centar Pričaj mi – kroz individualni rad s djecom, naš stručni tim radi na samopoštovanju vašeg djeteta koristeći terapiju igrom i druge psihoterapijske pristupe. Saznajte više, a onda nam se javite za pomoć!

Literatura:

Juul, J. (2011). Vaše kompetentno dijete: Prema novim temeljnim vrijednostima obitelji. BalboaPress.
Smith, E. R. i Mackie, D. M. (2007). Social Psychology (Third ed.). Hove: Psychology Press.

Moglo bi te zanimati

Prva pomoć kad dijete cendra

Prva pomoć kad dijete cendra

Cendranje, cviljenje, cmizdrenje… vjerujem da svi koji ste roditelji znate na koju frekvenciju djetetovog glasa mislimo. Cendranje nije isto što i...