Svjetski dan mentalnog zdravlja – uloga razgovora u očuvanju mentalnog zdravlja
12. listopada 2021.
Autorica:
Martina Barać, mag.psych.

Svake godine 10. listopada obilježava se važan i značajan dan, svjetski dan mentalnog zdravlja. No, što je uopće mentalno zdravlje?

Definicija Svjetske zdravstvene organizacije naglašava nekoliko aspekata mentalnog zdravlja:

  • to je stanje dobrobiti u kojem pojedinac ostvaruje svoje potencijale
  • pojedinac je u mogućnosti nositi se sa životnim stresovima
  • to je stanje u kojem osoba može biti produktivna u svom radu te je sposobna pridonositi zajednici (World Health Organization, 2004).

Na naše mentalno zdravlje utječu trenutne životne situacije, okolnosti u kojima se nalazimo te vještine suočavanja sa zahtjevima koji su pred nama. Upravo nam u očuvanju našeg mentalnog zdravlja može pomoći nešto što je dostupno svima i uvijek – razgovor s drugima. Razgovor o našim osjećajima, o našim mislima, brigama i planovima.

Bez obzira o kojim emocijama se radi, ugodnim ili neugodnim, dobro ih je podijeliti s drugima. Prisjetite se neke situacije u kojoj ste bili izvan sebe od sreće. Nešto vam se divno dogodilo i najradije biste počeli skakati od sreće! Vjerojatno ste poželjeli podijeliti s nekim bliskim što se dogodilo, kako biste zajedno uživali u tom trenutku.

Zašto je važno razgovarati s drugima? I zašto se tako dobro osjećamo nakon dugog, dobrog razgovora s osobom za koju znamo da će nas razumjeti i slušati? Jordan Peterson je u svojoj knjizi ‘’Izvan reda’’ objasnio nužnost i dobrobit razgovora s drugima.

‘’Svi moramo razmišljati ako želimo zadržati jasnoću u glavi, ali upravo u razgovoru najviše razmišljamo. Trebamo razgovarati o prošlosti da bismo trivijalne, prenapuhane brige koje nam neprestano opsjedaju misli mogli razlučiti od iskustava koja su nam zbilja važna. Da bismo znali gdje smo, kamo idemo i zašto tamo idemo, moramo razgovarati o svemu što se trenutno zbiva, kao i o svojim planovima za budućnost. Strategije i taktike koje razvijamo u sebi moramo podvrgnuti sudu drugih i tako se uvjeriti da su učinkovite i izdržljive. Moramo slušati i sami sebe dok govorimo kako bismo svoje inače neobrađene tjelesne reakcije, motivacije i emocije mogli organizirati u nešto artikulirano i uređeno te kako bismo se oslobodili pretjeranih i iracionalnih zabrinutosti. Moramo razgovarati – i da bismo zapamtili i da bismo zaboravili.’’

Ljudi su fascinantna bića. Naša kombinacija osobina, životno iskustvo i povijest, individualne težnje i motivacije čine našu jedinstvenu osobnost. No, ipak, nešto nam je svima zajedničko. Svi doživljavamo i ugodne i neugodne osjećaje, svi se ponekad osjećamo dobro, a ponekad loše. Događaju nam se lijepe stvari, ali prolazimo i kroz teška razdoblja. Važno je u svojoj okolini identificirati ljude koji će vas zaista slušati i dijeliti s njima kako se osjećate.

Osvijestimo naše osjećaje

Prvi korak je dakle, osvještavanje naših osjećaja. Kako bismo učinkovitije primjećivali vlastite osjećaje, važno je osluškivati svoje tijelo i poruke koje nam šalje. U žurbi svakodnevnog života, ponekad je teško primijetiti kako se osjećamo. Dani mogu izgledati kao da smo na autopilotu, znamo gdje trebamo ići, što trebamo raditi i izvršavamo naše obaveze, jednu za drugom. Važno je stati na par trenutaka u danu i zapitati se – koje osjećaje doživljavam? Koja je moja potreba trenutno? Emocije osvještavamo kako bismo lakše prepoznali koja je naša potreba i kako bismo sukladno tome mogli reagirati.

Identificirajmo naše snage i dostupnu podršku iz okoline

Kroz život ste se sigurno suočili s nekim teškim situacijama. Zapitajte se, što mi je tada pomoglo da se suočim s teškom situacijom? Na taj način uočit ćete vaše snage, resurse koji vam mogu pomagati i u budućim izazovima.

Važno je identificirati našu podršku iz okoline, bilo da se radi o partneru, članovima obitelji, prijateljima ili pak susjedima koji su spremni pomoći. Kada primjetite da vam je potrebna pomoć, zatražite pomoć. Traženje pomoći nije slabost već time pokazujete da ste odgovorni i vodite brigu o sebi. Ukazujete i drugima u svojoj okolini da se ne sramite tražiti pomoć te potičete i njih da traže pomoć kada im je potrebna.

Osluškujte svoje tijelo i osjećaje, primijetite kad vam je potreban odmor

Kako bi imali kapaciteta za suočavanje sa brojnim zahtjevima i svakodnevnim obavezama, važno je znati prepoznati kada nam je potreban odmor. Naše mobitele redovito punimo kada im se baterija isprazni. Isto to trebamo raditi s vlastitim baterijama. 🙂

Kada u avionu dođe do turbulencija, roditelje s djecom se potiče da prvo sebi stave masku s kisikom, a tek onda djeci. Zašto je to tako? Nužno je prvo pomoći sebi, da bismo mogli pomoći drugima.

Komunicirajte otvoreno kada vam je teško i kada vam je potreban odmor. Podijelite s drugima što vam se događa. Ponekad situacija ne zahtijeva rješenje, već nam treba samo rame za slušanje. Kao što je ranije navedeno, razgovor s drugima omogućava da lakše strukturiramo vlastite misli. Razgovor nam može pomoći da osvijestimo emocije i potrebe, a pomaže nam i kada znamo da drugi prolaze ili su prošli kroz slične situacije. Čak i ako nismo fizički blizu, razgovor s drugima nam je dostupan uvijek i svugdje. I zapamtite, ‘’Moramo razgovarati – i da bismo zapamtili i da bismo zaboravili’’! 🙂

Literatura:
0

Moglo bi te zanimati

Prva pomoć kad dijete cendra

Prva pomoć kad dijete cendra

Cendranje, cviljenje, cmizdrenje… vjerujem da svi koji ste roditelji znate na koju frekvenciju djetetovog glasa mislimo. Cendranje nije isto što i...