ZA DJECU

Terapija igrom jedan je od psihoterapijskih pravaca kojima se služimo u radu s roditeljima i djecom, kako individualnom, tako i grupnom. Riječi „terapija“ i „psihoterapijski“ djeluju tako ozbiljno – je li to nešto što je rezervirano samo za djecu koja ne slušaju i roditelje koji ne znaju što bi s njima? 

Ne! Onom koji osjeća, koristit će psihoterapijska pomoć. A ima li ljudi koji osjećaju više i intenzivnije od onih najmanjih? To što su maleni ne znači da osjećaju manje ili slabije, iako se roditeljima to katkad tako čini.

Dječje su emocije drugačije od emocija odraslih pa ne čudi što je roditeljima nekad potreban prevoditelj. Djeca ne znaju kako razumjeti svoje osjećaje i svoje reakcije pa u većini slučajeva ne znaju ni kako bi vam objasnila što ih to točno muči. A i kad bi znali, njihovi bi vam se problemi iz vaše „odrasle“ perspektive mogli činiti iracionalnima ili čak banalnima – pa možda ne biste znali kako im pristupiti. 

Emocionalna stanja djece veoma su krhka, stoga je to kako im pristupamo od iznimne važnosti. I najmanja naša reakcija mogla bi utjecati na njihov socioemocionalni razvoj! A samim tim i na njihovu budućnost. 

Kako razgovarati s djecom o emocijama? Kako im pomoći shvatiti što osjećaju i zašto?

Terapija igrom stvara ugodno i sigurno okruženje u kojem djeca uz pomoć i podršku naših stručnjaka i vas, roditelja, mogu slobodno osjećati, učiti o sebi i svojim emocijama te emocijama drugih. Učiti mogu i roditelji – učiti o svojoj ulozi i svom utjecaju na djetetov emocionalni razvoj. Takvim individualnim radom s obiteljima postavljamo temelje emocionalne pismenosti, koju je važno njegovati čitavog života.

Iako se emocionalna pismenost tiče pojedinca, razvija se i vježba u zajednici. Stoga smo osmislili i radionice emocionalne pismenosti namijenjene grupama. Princip je sličan terapiji igrom – učimo neopterećeno, kroz zabavu i uz stručnu podršku.

Individualni rad s djecom i obiteljima - Terapija igrom

Nekoj djeci potrebna je individualna podrška. Terapija igrom i drugi psihoterapijski pravci temelj su našeg rada.

Radionice emocionalne pismenosti

Namijenjene su djeci predškolske i rane školske dobi. Na djeci prilagođen i zabavan način učimo o tome što su emocije, kako ih prepoznati, kad se javljaju i kako se nositi s njima.